Moederkenszak
Vanaf de zeventiende eeuw waren de moederkenszakken in heel wat Europese landen in gebruik, zowel bij arme als bij rijkere vrouwen. De zakken hadden de functie die vandaag de handtas heeft. Je kon er allerlei voorwerpen in opbergen en met je mee dragen: geld, een zakdoek, eten, een mes, een schaar, sleutels, papieren, tabak … of kruiden.
​
Deze moederkenszak heb ik gehaakt en gebreid met IJslandse Léttlopi. Dat maakt het tasje stevig én waterafstotend. Daarna heb ik er met een andere kleur Léttlopi stengels en blaadjes op geborduurd.
Robuust tasje
Met Léttlopi brei je ademende, warme winterkleding. Want de vacht van het IJslandse schaap bestaat uit twee lagen, elk met een andere soort wol. De waterbestendige buitenkant heeft lange glanzende vezels, terwijl de fijne en zachte binnenste vezels buitengewoon goed isoleren. Dat maakt het garen heel warm, stevig en waterafstotend.​
​
GAREN
Léttlopi van Istex
100% wol
50 g = 100 m
​
Kleuren
Lyme 1706 om te mazen
Black Heather 0005 om te breien en te haken
​
Zuivere schapenwol
Lopi-garens zijn afkomstig uit IJsland. De wol is gemaakt van de vacht van IJslandse schapen, een uniek schapenras dat nooit gemengd is met andere rassen. De wol van dit schaap is volledig aangepast aan het IJslandse klimaat en staat bekend om zijn isolerende eigenschappen. Het is een stevige, stoere draad die in het begin wat stug aanvoelt. Maar door het breien en dragen wordt de wol alsmaar zachter en soepeler.
Blaadjes en stengels
Arme vrouwen maakten hun moederkenszak van overschotjes stof, uit een oude rok of zo. Maar ook zij kozen er soms voor om hun zakken te versieren, bijvoorbeeld met borduurwerk. Aan het einde van de achttiende eeuw stopten heel wat rijke vrouwen met het dragen van deze zakken. Ondanks de veranderende mode bleven veel vrouwen de moederkenszak nog lang gebruiken, ook op het platteland van Vlaanderen. Ze werden meegenomen naar het bos om kruiden en wortels te verzamelen. Daarom koos ik voor versieringen van blaadjes en stengels in het groen.
Eerbetoon aan duizenden 'heksen'
De moederkenszak voor Donasse hoort bij MICCA, een collectie die eer betoont aan de vele slachtoffers van de heksenvervolging. Alleen al in Europa stierven er meer dan 100.000 vermeende heksen op de brandstapel. Donasse was een van de slachtoffers. Ze was 56 jaar. Op 10 maart 1599 werd ze gewurgd en verbrand in Doornik. Ze woonde in Ellezelles, een klein dorp in het Belgische Henegouwen.
​
​
Draden van liefde
MICCA verweeft hun geschiedenis in tijdloze creaties uit draad. Elke steek is deel van de ketting die ons over de generaties heen met elkaar verbindt. Je vindt mijn ontwerpen ook op mijn Ravelry-pagina Micca-witchcraft.
Naast mijn patronen heb ik de wrede realiteit van de heksenvervolging verwerkt in een e-book. Wil je op een originele manier meer te weten komen over de heksenwaanzin? Kijk dan op mijn pagina HEKSEN.
Dit patroon is gratis
Jeuken je vingers om de moederkenszak te maken? Stuur me dan een mailtje. Voor je het weet zit het patroontje in je mailbox.